Οι γονείς που ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στα παιδιά τους, προκαλούν μακροπρόθεσμη ψυχική ζημιά


Οι γονείς που ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στα παιδιά τους, προκαλούν μακροπρόθεσμη ψυχική ζημιά

Ο υπερβολικός έλεγχος που ασκούν πολλοί γονείς στα παιδιά τους έχει τόσο αρνητικές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία μακροπρόθεσμα ώστε να συγκρίνεται με τις επιπτώσεις της απώλειας αγαπημένου προσώπου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 5.000 ανθρώπους από τη γέννησή τους το 1946. Μελέτησαν τα επίπεδα της ευτυχίας και της γενικότερης κατάστασής τους όταν ήταν έφηβοι, στις δεκαετίες των 30, των 40, ακόμη και των 60 τους χρόνων.

Ανακάλυψαν ότι όσοι ανέφεραν πως οι γονείς τους εισέβαλαν στην ιδιωτικότητά τους στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας ή ενθάρρυναν την εξάρτησή τους από αυτούς, ήταν δυστυχέστεροι και σε χειρότερη συνολική κατάσταση καθώς οι δεκαετίες περνούσαν.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που είπαν ότι οι γονείς τους ήταν στοργικοί, θερμοί και ανταποκρίνονταν στις ανάγκες τους, ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι στην ενήλικη ζωή τους.

Η έρευνα ενίσχυσε αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν ήδη δεδομένο, ότι, δηλαδή, οι επιρροές στην παιδική ηλικία μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι, όμως, μία από τις λίγες περιπτώσεις που οι επιπτώσεις καταγράφονται για τόσο μεγάλο διάστημα.

«Οι γονείς μας δίνουν, επίσης, σταθερή βάση μέσω της οποίας εξερευνούμε τον κόσμο… Ο ψυχολογικός έλεγχος ενδέχεται να περιορίσει την ανεξαρτησία ενός παιδιού και να το κάνει λιγότερο ικανό να ελέγξει τη δική του συμπεριφορά«, λέει η καθηγήτρια Μέι Στάφορντ από το πανεπιστήμιο UCL.

Τι θεωρείται ελεγκτική συμπεριφορά από την πλευρά των γονιών; Το να μην τους αφήνουν ιδιωτικό χώρο και να τα εμποδίζουν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, κρατώντας τα εξαρτημένα από έναν ή και τους δύο γονείς.

Ο ψυχολογικός έλεγχος από τους γονείς διαχωρίζεται από τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Δηλαδή, το να μην αφήνουν οι γονείς τα παιδιά να βγαίνουν έξω όσο συχνά θέλουν, δε βρέθηκε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Η καθηγήτρια Στάφορντ τονίζει ότι «πολιτικές με στόχο να μειωθούν οι οικονομικές και άλλου είδους πιέσεις στους γονείς μπορούν να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά τους«. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στο οικονομικό άγχος και τη φτωχότερη ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην Journal of Positive Psychology.

πηγή: Independent/ ert.gr
Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s