Πρωτοποριακή θεραπεία κατά του καρκίνου με πρωτόνια


Πρωτοποριακή θεραπεία κατά του καρκίνου με πρωτόνια

Η χρήση της τεχνολογίας των επιταχυντών πρωτονίων και ελαφρών ιόντων έχει θεραπεύσει μέχρι τώρα περισσότερους από 100.000 καρκινοπαθείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέρος της επιστημονικής κοινότητας αναφέρει, πως η νέα αυτή μέθοδος ευθύνεται για τη θεραπεία του 20% όλων των καρκίνων και έχει θετικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, ο οποίος αντιμετωπίζεται μέσα σε 5 ημέρες, χωρίς ο ασθενής δεν χάνει τη σεξουαλική του ικανότητα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας -που εφαρμόζεται ήδη στην Γερμανία, την Ιταλία τη Γαλλία στην Τσεχία, καθώς και στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία- έχει εγκριθεί εδώ και μερικούς μήνες στην Ελλάδα, αλλά προειμένου να εφαρμοστεί θα χρειαστεί μία επένδυση ύψους από 50 έως 200 εκατ. ευρώ ανάλογα με μέγεθος της εγκατάστασης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Προώθησης του CERN-HERMES, Αλέξανδρος Κοκολάκης , ο οποίος από 2012 προωθεί την ιδέα της δημιουργίας ενός “Κέντρου Αριστείας για την έρευνα , τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια” στην Κρήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Σωματιδιακή Θεραπεία – PTCOG, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Κοκολάκη στην 3η Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το 2012 είχαν θεραπευτεί παγκοσμίως περισσότεροι από 100.000 ασθενής με πρωτόνια και σήμερα σε όλο τον κόσμο 25 κέντρα θεραπείας καρκίνου με χρήση επιταχυντών πρωτονίων βρίσκονται σε διάφορα στάδια έγκρισης κατασκευής η ανάθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Ιταλός καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας Roberto Orecchia , στις επόμενες δεκαετίες ένας άνδρας στους 16 θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με τους προαναφερθέντες γιατρούς, η νέα ακτινοθεραπεία υπόσχεται σήμερα (εφόσον η διάγνωση είναι έγκαιρη) πλήρη αποθεραπεία-ίαση στο 95% των περιπτώσεων. Επιπρόσθετα, έχει αποφευχθεί η επέμβαση, δεν υπάρχει πόνος και όσον αφορά τις παρενέργειες (όπως η απώλεια της σεξουαλικής ικανότητας, είναι μηδαμινές.

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους της θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια, τα πλεονεκτήματά της είναι τα εξής:

-Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό (DNA) των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.

-Μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία.

-Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα).

-Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία.

-Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο της συμβατικής θεραπείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/http://www.ert.gr/protoporiaki-therapia-kata-tou-karkinou-me-protonia/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s