Βραζιλία: Έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία της προέδρου Ρουσέφ


Βραζιλία: Έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία της προέδρου Ρουσέφ

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας γνωστοποίησε ότι διεξάγει έρευνα για παρατυπίες που πιθανόν διαπράχθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ το 2014.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της ομοσπονδιακής αστυνομίας, η έρευνα άρχισε την 7η Οκτωβρίου, κατόπιν απόφασης του δικαστή του εκλογοδικείου Ζιλμάρ Μέντες.

Η προεδρία απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την έρευνα.

Η έρευνα έχει στόχο να εξακριβωθεί εάν η Ρουσέφ και ο συνυποψήφιός της, ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ, καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και εάν υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της εκστρατείας.

Η έναρξη της έρευνας ενδέχεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες μερίδας της αντιπολίτευσης για να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ στο Κογκρέσο.

Οι προσπάθειες αυτές έχασαν μέρος της ορμής τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς η πρόεδρος Ρουσέφ και ο πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντου Κούνια συνήψαν μια αμήχανη εκεχειρία, αφού αντιμετωπίζουν και οι δύο τον κίνδυνο να απομακρυνθούν από τα αξιώματά τους.

Εάν υπάρξει καταδικαστική απόφαση, η εκλογική νίκη της Ρουσέφ τον περασμένο Οκτώβριο θα μπορούσε να ακυρωθεί.

Ωστόσο, η έρευνα και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, ενώ η πρόεδρος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Για φοροδιαφυγή 15,5 εκ. δολαρίων κατηγορεί η εισαγγελία τον πρόεδρο της Βουλής

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας απήγγειλαν την Παρασκευή κατηγορίες σε βάρος του προέδρου της ΒουλήςΕντουάρντου Κούνια, ο οποίος θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί σε μια ενδεχόμενη διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ, για φοροδιαφυγή ύψους 15,5 εκ. δολαρίων, στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras.

Ήδη, ο Εντουάρντου Κούνια είχε κατηγορηθεί από εισαγγελείς τον Αύγουστο, ότι πήρε κάτω από το τραπέζι 5 εκ. δολάρια για να εγκρίνει μια σύμβαση της Πετρομπράς.

Το σκάνδαλο διαφοράς στην εμβληματική εταιρεία της Βραζιλίας υπολογίζεται ότι της προκάλεσε αθροιστικά ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων από το 2004 ως το 2014.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι ο Κούνια και η σύζυγός του διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Ο 57χρονος πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας διαψεύδει κατηγορηματικά όσα του προσάπτονται.

Η εισαγγελία τονίζει ότι η περιουσία του βουλευτή Κούνια «αυξήθηκε κατά 214% μεταξύ των ετών 2002 και 2014», ενώ όλα τα περιουσιακά του στοιχεία δεσμεύθηκαν.

Στον Εντουάρντου Κούνια επαφίεται να αποδεχθεί ή να απορρίψει τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας έχει απορρίψει μέχρι σήμερα πολλά αιτήματα για να αρχίσει μια τέτοια διαδικασία, όμως αναμένεται να αποφανθεί σύντομα για νέα αιτήματα.

Στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος της Βραζιλίας, του μεγαλύτερου κόμματος της Βουλής, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση, ο Κούνια υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δικαιοσύνη εναντίον του.

Το στρατόπεδο της προέδρου έχει κατηγορήσει από την πλευρά του τον Κούνια ότι σκοπεύει να πυροδοτήσει, με μια διαδικασία αποπομπής, μια ωρολογιακή βόμβα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της 67χρονης Ρουσέφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,WWW.ERT.GR

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s