Μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τοξικές ουσίες σε είδη προσωπικής υγιεινής


Μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τοξικές ουσίες σε είδη προσωπικής υγιεινής

Τις επιπτώσεις των τοξικών ουσιών που περιέχονται στο διαδεδομένης χρήσης φυτοφάρμακο Roundup εξετάζει μία νέα μελέτη Αργεντινών επιστημόνων. Επισημαίνει ότι 85% των ειδών προσωπικής υγιεινής όπως ταμπόν, σερβιέτες, αλλά και βαμβάκι και γάζες περιέχουν glyphosate, το βασικό συστατικό του φυτοφαρμάκου roundup που παράγει η Μονσάντο, που θεωρείται καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο Δημ. Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της Τοξικολογικής Εταιρείας, ανέφερε ότι το θέμα απασχολεί την επιστημονική κοινότητα από το 2012, τότε που μελέτες απέδειξαν ότι η τοξικότητα της φόρμουλας του φυτοφαρμάκου ήταν ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Υπενθύμισε ότι στη Γαλλία η χρήση του έχει απαγορευτεί. Τόνισε ότι και η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε μελέτες για την τοξικότητα του φαρμάκου, υπάρχουν άλλωστε πολλά διαπιστευμένα εργαστήρια. «Δυστυχώς για άλλη μια φορά, εκ των υστέρων έρχονται οι μελέτες να αποδείξουν ότι ένα φάρμακο είναι τοξικό. Η βιασύνη να βγουν στην αγορά προϊόντα και μάλιστα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εκτίμησης κινδύνου και ωφελιμότητας (risk benefit ratio), οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα».

Επισήμανε ότι υπάρχει ζήτημα, αλλά δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν οι πολίτες. Πρότεινε μάλιστα τα συγκεκριμένα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με τόσο ευρεία κατανάλωση αλλά και χρήση σε Νοσοκομεία, να παράγονται από ελληνικό βαμβάκι που δεν είναι γενετικά τροποποιημένο, όπως αυτό που καλλιεργείται στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: WWW.ERT.GR

Το δημοσίευμα του www.rt.com για τη μελέτη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s