Συριακή κρίση: Πρόταση Ιράν για αποχώρηση Άσαντ και εκλογές


Συριακή κρίση: Πρόταση Ιράν για αποχώρηση Άσαντ και εκλογές

Το Ιράν άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι υποστηρίζει μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο στη Συρία μετά την οποία θα διεξαχθούν εκλογές προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ, μια πρόταση την οποία όμως οι εχθροί του προέδρου απέρριψαν ως ένα τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Σύμφωνα με πηγές, αυτή η ιρανική πρόταση σημαίνει πως ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ δεν επιμένει πλέον να παραμείνει ο σύρος πρόεδρος στην εξουσία.

Όμως οι εχθροί του Άσαντ υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα τον κρατούσαν στην εξουσία, εκτός αν γίνονταν και άλλα βήματα προκειμένου να απομακρυνθεί. Η κυβέρνησή του διεξήγαγε εκλογές μόλις πέρυσι, τις οποίες κέρδισε με ευκολία. Οι αντίπαλοί του απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση για μία μετάβαση, εκτός εάν απομακρυνθεί.

Ιρανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν για πρώτη φορά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιένη για τη Συρία, έναν μήνα αφότου η ισορροπία δυνάμεων στον τετράχρονο εμφύλιο πόλεμο άλλαξε προς όφελος του Άσαντ, με τηΡωσία να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των εχθρών του.

Το Ιράν εμφανίζεται να προσαρμόζει τη στάση του έτσι ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερο έδαφος για συμβιβασμό με δυτικές χώρες που έχουν αρχίσει να αποδέχονται πως ο Άσαντ δεν μπορεί να εκδιωχθεί με τη βία από την εξουσία.

«Το Ιράν δεν επιμένει να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία για πάντα», δήλωσε σήμερα ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν, μέλος της αντιπροσωπείας της Τεχεράνης στις συριακές συνομιλίες, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τη Μέση Ανατολή που είναι εξοικειωμένος με την ιρανική θέση είπε ότι αυτή θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και στον τερματισμό της υποστήριξης προς τον Άσαντ μετά τη μεταβατική περίοδο.

Απορρίπτει την πρόταση η συριακή αντιπολίτευση

Προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης, που έχει ενοχληθεί από τον αποκλεισμό της από τις σημερινές συνομιλίες για την τύχη της χώρας τους, απέρριψαν τη φερόμενη ως ιρανική πρόταση ως τρικ.

«Ποιος είναι τόσο τρελός που να πιστεύει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες στη Συρία θα μπορούσε κάποιος να κάνει εκλογές;»δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τζορτζ Σάμπρα, μέλος της υποστηριζόμενης από τη Δύση πολιτικής αντιπολίτευσης, του εξόριστου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού. «Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και το καθεστώς του αποτελούν τη ρίζα της τρομοκρατίας στη Συρία», είπε.

«Με αυτή την αναρχία δεν θα είναι πραγματικές εκλογές, επομένως τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά», είπε ο Άχμεντ αλ-Σεούντ, μαχητής στη 13η Μεραρχία των ανταρτών που πολεμά στη δυτική επαρχία Χάμα.

Ο Αμπού Γκάιτ αλ-Σάμι, εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης Αλουιγιάτ Σέιφ αλ-Σαμ που πολεμά στον νότο, δήλωσε πως η συμμετοχή του Άσαντ σε εκλογές είναι αδιανόητη: «Η τύχη του Άσαντ και όλων των εγκληματιών θα έπρεπε να αποφασιστεί από το δικαστήριο, μετά τις σφαγές που διέπραξε ο ίδιος και εκείνοι που είναι μαζί του εναντίον του συριακού λαού».

Ωστόσο μια δέσμευση εκ μέρους του Ιράν σε ένα καθορισμένο χρονικό όριο για μια μετάβαση θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντική νέα δέσμευση, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει βάση για διπλωματικές προσπάθειες στο μέλλον, την ώρα που η θέση του Άσαντ έχει ενισχυθεί από την απόφαση της Ρωσίας να συμμετάσχει στον πόλεμο στο πλευρό του.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ και άλλοι αντιπρόσωποι δήλωσαν πως ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: WWW.ERT.GR

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s