Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα – Ομπάμα: Χρειαζόμαστε μια συμφωνία για το μέλλον του πλανήτη


Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα – Ομπάμα: Χρειαζόμαστε μια συμφωνία για το μέλλον του πλανήτη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως ο κόσμος χρειάζεται ένα μόνιμο πλαίσιο για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και πως θα επιδιώξει μια συμφωνία που θα ενισχύει τις οικονομίες αλλά και θα βοηθήσει το περιβάλλον του πλανήτη.

Μια ισχυρή συμφωνία για το κλίμα θα στείλει ένα μήνυμα στους ερευνητές και στους επενδυτές ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη και θα παρακινήσει την ενεργειακή καινοτομία, είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου κατά την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι.

Ο Ομπάμα είπε πως αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα ώστε να βοηθήσουν άλλες χώρες να εκπληρώσουν τους στόχους τους για την ενέργεια. «Χρειαζόμαστε ακόμη μια συμφωνία στο Παρίσι», είπε ο Ομπάμα. «Έτσι θα επικεντρωθώ κυρίως στο να διασφαλίσω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν των προσπαθειών για μια επιτυχή συμφωνία».

Ο Ομπάμα είπε πως η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να εξαντλήσει τους οικονομικούς πόρους. «Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι μια οικονομική επιτακτική ανάγκη και μια επιτακτική ανάγκη ασφαλείας», τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως δεν αναμένει να υπάρξει σύντομα μια αλλαγή στη στρατηγική του ρώσου προέδρουΒλαντίμιρ Πούτιν στη Συρία, αλλά πιστεύει πως η Μόσχα στο τέλος μπορεί να ενωθεί με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. «Νομίζω πως ο κ. Πούτιν καταλαβαίνει πως, με το Αφγανιστάν νωπό στη μνήμη, το να βαλτώνει σε μια αδιέξοδη και παραλυτική εμφύλια σύρραξη δεν είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκει», είπε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα είπε επίσης πως σημειώνεται κάποια πρόοδος στο σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα «κενά» που εκμεταλλεύονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να μεταφέρουν ξένους μαχητές και να πωλούν πετρέλαιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως είχε πολλές συζητήσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.

ΠΗΓΗ: WWW.ERT.GR

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s