Γιατί κινδυνεύει με έξωση από τη Σένγκεν η Ελλάδα


Με την υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων «παίζει» η Αθήνα στο μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά στα υπεσχημένα.

giati-kinduneuei-me-ekswsi-apo-ti-segken-i-ellada

Με την υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων «παίζει» η Αθήνα στο μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού τόσο με την περίφημη πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» όσο και με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες σε μία σειρά από δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας τον περασμένο Οκτώβριο στην έκτακτη μίνι σύνοδο Κορυφής.

Τότε η χώρα μας είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ,εκ των οποίων οι 30.000 έπρεπε να δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015. Επιπλέον δεσμευόταν για τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων υποδοχής,  με την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου, την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών χερσαίων συνόρων και την καλύτερη συνεργασία με την frondex.

Αυτή τη φορά και λόγω της έντασης του προβλήματος η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν.

Αυτή τη φορά και λόγω της έντασης του προβλήματος η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν κάτι που ζήτησε ευθέως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο λίγο πριν αναχωρήσει από τη χώρα του για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, την Κυριακή προκειμένου να περιοριστούν, όπως είπε, οι μεταναστευτικές ροές.

Η ελληνική αντιπροσωπεία την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων για την καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, έγινε αποδέκτης της εντονότατης όχλησης των εταίρων της με προεξάρχοντα τον εκπρόσωπο του Λουξεμβούργου που έχει και την προεδρία αυτήν την περίοδο.

Οι Ευρωπαίοι «εγκαλούν» τη χώρα μας:

  • Για το γεγονός ότι το πρώτο, κέντρο υποδοχής (hotspot) στη Λέσβο επί της ουσίας δεν λειτουργεί, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους με την ελληνική πλευρά να επικαλείται τη μη εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων από πλευράς Κομισιόν.
  • Ότι έχει απορρίψει την αποστολή 400 ανθρώπων του Frontex που θα ενίσχυαν τα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, με το αιτιολογικό –όπως καταγράφεται σε επιστολή προς την Κομισιόν– ότι η εξουσιοδότηση του προσωπικού του Frontex ήταν πολύ γενική και δεν θα αφορά μόνο την καταγραφή.
  • Για το ότι επιμένει πως δεν θα χρησιμοποιήσει τις ομάδες γρήγορης παρέμβασης του Frontex (Rabid).
  • Για το ότι δεν φαίνεται να θέλει 300 μηχανήματα που θα βοηθούσαν στην καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καταγραφή των μεταναστών σε κοινή βάση δεδομένων της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο Ιντερνετ και την εκπαίδευση του προσωπικού.
  • Και επίσης για το γεγονός ότι δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να πραγματοποιήσει τις πτήσεις που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα δίνουν μερικές ημέρες περιθώριο στην Αθήνα να συμμορφωθεί με δεδομένο ότι στη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Δεκεμβρίου) η Κομισιόν θα παρουσιάσει έκθεση προόδου και εκεί η χώρα μας θα βρεθεί «απέναντι» σε πολλά κράτη – μέλη με αρκετά εξ αυτών να «φλερτάρουν» πλέον ανοιχτά με την έξοδό της Ελλάδα από τη Σέγκεν.

Μετά μάλιστα και το κτίσιμο του φράχτη στην ΠΓΔΜ, η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική των «ανοιχτών» συνόρων που συνίσταται στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, στη μεταφορά τους στην Αθήνα και μετέπειτα στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα ώστε να συνεχίζουν το ταξίδι τους, δεν γίνεται πλέον ανεκτή από τα υπόλοιπα κράτη.

 

ΠΗΓΗ: WWW.ERT.GR

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s