Κατάρ -Τουρκία – Συμμαχία και στο βάθος «Οθωμανική Αυτοκρατορία»


Κατάρ -Τουρκία – Συμμαχία και στο βάθος «Οθωμανική Αυτοκρατορία»

«Σήμερα δεν οικοδομούμε μια νέα συμμαχία, μάλλον ανακαλύπτουμε και πάλι ιστορικούς και αδελφικούς δεσμούς», είπε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κατάρ αναφερόμενος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία, πριν από την κατάρρευσή της το 1920, εκτεινόταν από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τον Κόλπο.

Τα παραπάνω δήλωσε ο τούρκος πρεσβευτής στο Κατάρ, κ. Αχμέτ Ντεμιρόκ αναφερόμενος στη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ στο πλαίσιο αμυντικής συμφωνίας που έχει σκοπό να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν «κοινούς εχθρούς».

Ο τούρκος πρεσβευτής δήλωσε στο Ρόιτερς πως 3.000 στρατιώτες επί του πεδίου θα σταθμεύσουν στη βάση –που είναι η πρώτη στρατιωτική εγκατάσταση της Τουρκίας εκτός συνόρων στη Μέση Ανατολή–, καθώς και αεροπορικές και ναυτικές μονάδες, στρατιωτικοί εκπαιδευτές και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Η «πολλαπλού σκοπού» βάση θα λειτουργήσει αρχικά ως τόπος κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων. Η συμφωνία παρέχει επίσης στο Κατάρ τη δυνατότητα να δημιουργήσει δική του βάση στην Τουρκία, είπε.

Η δημιουργία της βάσης, μέρος μιας συμφωνίας που υπογράφηκε το 2014 και επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιούνιο, εντείνει τη συνεργασία με το Κατάρ σε μια εποχή που η αστάθεια αυξάνεται και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή μειώνεται.

«Η Τουρκία και το Κατάρ αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και ανησυχούμε και οι δύο πολύ για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις ακαθόριστες πολιτικές άλλων χωρών… Αντιμετωπίζουμε κοινούς εχθρούς. Αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη Μέση Ανατολή η συνεργασία μεταξύ μας είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Ντεμιρόκ.

Οι δύο χώρες παρέχουν υποστήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, υποστηρίζουν τους αντάρτες που πολεμούν για να ανατρέψουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη ιρανική επίδραση στην περιοχή. Και οι δύο έχουν καταδικάσει την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία.

Μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Αλ Ουντέιντ, όπου σταθμεύουν περίπου 10.000 στρατιωτικοί, αν και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή φαίνεται να μειώνεται.

«Με τη διαφαινόμενη αποδέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Κόλπο, αυτό που ζούμε τώρα είναι μια διαφοροποίηση δυνητικών συμμάχων», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Ρίκλι, καθηγητής στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, ο οποίος διδάσκει στο Κολέγιο Εθνικής Άμυνας του Κατάρ.»Αν είσαι ένα μικρό κράτος όπως το Κατάρ έχεις ένα συμφέρον στη φιλοξενία πολλών συμμάχων στο έδαφός σου επειδή σου παρέχει έμμεση εγγύηση ασφάλειας από τον σύμμαχό σου. Επιπλέον, αυξάνει το κόστος για όποιον τυχόν διενεργήσει μια επίθεση».

ΠΗΓΗ: WWW.ERT.GR

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s