Πράσινο φως για βοήθεια προς την Ελλάδα – Υψηλοί τόνοι για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας


Πράσινο φως για βοήθεια προς την Ελλάδα – Υψηλοί τόνοι για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Το νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο. Στο Στρασβούργο, η συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής για το προσφυγικό χαρακτηρίσθηκε από τις έντονες αντεγκλήσεις, αλλά και την αποπομπή του Έλληνα ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινού. 

Η παροχή βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από Βρυξέλλες για την κάλυψη βασικών αναγκών στους πρόσφυγες αναμένεται να διατεθεί σε δόσεις. Ειδικότερα, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να δοθούν ταν 300 εκ. και τα υπόλοιπα 400 το 2017 και το 2018.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο συμφώνησε «σε ένα μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται, αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα πληγέντα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στόχος την ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

«Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς.

Σε δήλωσή του, ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι «τώρα προσβλέπουμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει επίσης την πρότασή μας για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να μπορούμε να αρχίσουμε γρήγορα την παροχή κεφαλαίων σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, στους βασικούς εταίρους που μπορούν να διοχετεύσουν την υποστήριξη στους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη», κατέληξε ο επίτροπος Στυλιανίδης.

Ένταση και επικρίσεις στη συζήτηση

Στο Στρασβούργο, η συζήτηση ήταν πολύωρη, κράτησε όλο το πρωινό με παρεμβάσεις άνω των 100 ευρωβουλευτών, οι περισσότεροι των οποίων επέκριναν τα πρώτα αποτελέσματα της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ- Τουρκία όπως διαμορφώθηκαν κατά τη συνάντηση της Δευτέρας.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν η Ολλανδή υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Πλεσάρ, εκ μέρους της Ολλανδικής προεδρίας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομπρόφσκις, ως εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ. Και οι δύο εκπρόσωποι τους μίλησαν για «πρόοδο» στο προσφυγικό.

Η προεδρεύουσα κα Πλεσάρ συνόψισε σε έξι σημεία, τις αρχές βάσει των οποίων συμφωνήθηκε στη Σύνοδο η συνεργασία με την Τουρκία :

  • Επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο προς ελληνικά νησιά από την Τουρκία.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας για την χορήγηση εξαίρεσης από την ανάγκη προξενικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες.
  • Ταχεία εκταμίευση των 3 δις και πρόσθετα χρήματα για τους πρόσφυγες στη Συρία.
  • Προετοιμασία για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
  • Δυνατότητα δημιουργίας στη Συρία ασφαλών περιοχών.
  • Επανεγκατάσταση προσφύγων από την Συρία στη βάση «ένας προς έναν», που σημαίνει η επενεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε Σύρο μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω.

Αρκετοί ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις για την τελική μορφή της συνεργασίας ΕΕ- Τουρκίας που αναμένεται να καθορισθεί στην ερχόμενη συνάντηση κορυφής 17-18 Μαρτίου.

«Δεν θα πρέπει να δώσουμε καμία εν λευκώ επιταγή» στην Τουρκία είπε, και «το Συμβούλιο θα πρέπει να είναι προσεκτικό για τα θέματα των προξενικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες» είπε ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο κ. Βέμπερ διευκρίνισε ότι η σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να είναι «εταιρική και όχι σχέση εξάρτησης». Το γεγονός ότι θα αποφασίζει στο μέλλον ποιους πρόσφυγες θα φέρνει ή όχι στην Ευρώπη, θα μπορεί να ασκεί πίεση. Προσοχή, μια τέτοια κατάσταση μπορούσε να μιμηθεί και το Μαρόκο ανοίγοντας τα σύνορα προς την Ισπανία», τόνισε ο κ. Βέμπερ. Εκτίμησε πάντως ότι «το καλό» από τη συζήτηση της Δευτέρας είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε «το διάγραμμα μιας πλήρους και αποτελεσματικής λύσης.

«Εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία» είπε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ.

Αναλύοντας τη συμφωνία, ο κ. Φερχόφστατ τόνισε πως πρόκειται για μια προβληματική συμφωνία γιατί μιλάει για συλλογική απώθηση ατόμων, κάτι που απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης: Με βάση την ανταλλαγή «έναν προς έναν», (δηλαδή την επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω), η Ευρώπη μπλοκάρει την συλλογική είσοδο των Σύρων και άλλων ατόμων στην Ε.Ε., για τα οποία τελικά θα αποφασίζει η Τουρκία. «Προφανώς οι Αφγανοί ή οι Κούρδοι, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα γίνουν δεκτοί στο εν λόγω πρόγραμμα», σημείωσε.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, αρκεί να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφισημία. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι όχι εμπορεύματα, η Συμφωνία δεν μπορεί επομένως να αποτελέσει παζάρι εις βάρος των ανθρώπων. Να μην μπερδεύουμε το προσφυγικό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα των προξενικών θεωρήσεων», ζήτησε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

«Δεν δίνουμε εν λευκώ επιταγή, το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει τις προτάσεις της Τουρκίας. Θέλουμε μια συνεργασία που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης» τόνισε. Ο κ. Πιτέλα κάλεσε τους συναδέλφους του «να μην ξεχνούν αυτές τις ώρες την Ελλάδα», που «μοιάζει να γίνεται κλουβί για τους μετανάστες που συσσωρεύονται και βρίσκονται σε αδιέξοδο».

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, δεν μπορούμε να παζαρεύουμε για τις ανθρώπινες ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε η επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλε Τσίμερ και προσέθεσε: «Παραδώσαμε τον εαυτόν μας στην Τουρκία, έχοντας ξεχάσει όλα όσα έχουμε πει έως τώρα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με μια χώρα που σκοτώνει τον πληθυσμό της, που βομβαρδίζει στη Συρία».

Για την κ. Τσίμερ, αυτό που προτείνεται τώρα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς μεταφράζεται σε «κατηγοριοποίηση των προσφύγων με βάση την εθνικότητα ή τη χώρα προέλευσης». Επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε ευρωπαϊκή λύση, καθώς οι προσπάθειες των ηγετών αφορούσαν αποκλειστικά τα εθνικά συμφέροντά τους, τόνισε και υπογράμμισε και την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα:

«Για την Ελλάδα βλέπουμε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει ένα εργαλείο ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να δώσει τη λύση του προβλήματος. Δεν αλλάζει σε τίποτα το βάρος που κουβαλάει η Ελλάδα, ούτε και την έλλειψη της δικής μας αλληλεγγύης προς ένα κράτος-μέλος. Κάνεις δεν μπορεί να θεωρεί ότι μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα ακυβέρνητο κράτος. Δεν μπορεί να γίνει ένας χώρος συσσώρευσης προσφύγων», είπε η κ. Τσίμερ.

Για «ηθική αποτυχία», γιατί «αντί να τον τιμωρήσουμε, ανοίγουμε την αγκάλη μας» στον Ερντογάν έκανε λόγο και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς. Και εκείνος, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει κατηγοριοποίηση των αιτούντων άσυλο, ενώ κάλεσε την ΕΕ να δείξει αποφασιστικότητά, διότι η η Τουρκία «γεωπολιτικά και οικονομικά είναι ευάλωτη, και χρειάζεται την Ευρώπη όσο και η Ευρώπη την Τουρκία». Τέλος, κατηγόρησε τη Γαλλία και τον Πρόεδρό της Φρανσουά Ολάντ, για «επιφανειακή αλληλεγγύη».

 

ΠΗΓΗ: WWW.ERT.GR

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s